Kakaós Csigával indult a nap szeptember 22.-én a Kossuth téren. Az E-Misszió egyesület aktivistái kakaós csigával és almával ajándékozták meg a iskolába vagy munkába indulókat, természetesen csak aki ezt kerékpárral tette meg és útba ejtette a Kossuth teret.

Egész nap pedig biovásárm ökosátor – ökolábnyomszámítás, környezeti tanácsadás, bringabörze, kézműves foglalkozások, hulladékos szemléletformáló játékok várták az érdeklődőket.

A Zöld Kerék alapítvány és a ViniBike egyesület Kresz pályával és Kresz totóval várta a kerekezőket, illetve a Ridens iskola   tanulóit. Minden diák ajándékkal távozott, mielőtt letesztelték a felújított házasságkötő termet, ami immár a kerekesszékesek számára is könnyebb bejutást eredményezett.

Az ötórai felvonulás előtt és után zenekarok szórakoztatták a kerékpárosokat.

A felvonulás előtt kevés bringás ált a Kossuth téren, de lám csodát, a felvonulásra mindenki előbújt rejtekhelyéről, és több mint 300 kerékpáros vette kerékre a várost. Egyre jobban állnak a kerékpáros felvonuláshoz az autósok, ez köszönhető a gondos rendőri felvezetésnek is. A tömeg is egyre jobb, szépen haladtunk nem volt probléma. Ha nem kerékpáros felvonulás keretén belül közlekednek a kerékpárosok, akkor még sokszor előfordul autós toleranciahiány és türelmetlenség, ebben még javulnunk kell.

 

A Critical Mass (CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba. Egyben figyelemfelkeltés a kerékpározás népszerüsítésére.

Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Magyarországon 2004 óta van jelen a CM, akkor 4000 kerékpárossal kezdődött a bringamóka. 2007. április 22-én körülbelül 50 000 kerékpáros vett részt a rendezvényen, ez volt a világon az eddigi legnagyobb kerékpáros felvonulás.

2008. április 20-án, a Föld napjához kapcsolódva Budapesten 80 000 ember vonult fel, megdöntve ezzel a korábbi rekordot.

Kazai Béla fotói

Morgósi Zsolt fotói