A legtöbb nevező a leghosszabb távra érkezett, a CUBE Tisza-tó Maraton során mintegy 134 km-t teljesített a mezőny. Poroszló központjából indulva a 33-as főúton, ún. lassú rajttal haladt a mezőny egészen Tiszafüredig, ahol a gátra kanyarodva kezdődött az éles verseny. A gáton, végig kerékpárúton haladhattak a résztvevők. A nem túl széles, de jó minőségű aszfalton nagy tempóban kezdett a boly, akció akciót követett. Komolyabb szökés azonban nem alakult ki, egészen Sarudig, ahol Nagy Gyula és egy szlovák versenyző léptek meg a főmezőnytől.Az első kör végén, a célvonalon való áthaladásnál előnyük kb. másfél perc volt. A főmezőnyben Nagy csapattársai próbálták féken tartani az egyébként igen aktív amatőr mezőny. A második körben tovább nőtt a tempó, ennek megfelelően Abádszalókhoz érve már csak kb 50 fős volt a főmezőny, miközben Nagy már csak egyedül maradt az élen, továbbra is 1 perc körüli előnnyel. Kisköre után elhagyta a gátat a maraton és Sarudig normál közutakon tekertek a bringások.

A nagy pofaszélben itt senki sem akarta ellőni az erejét, így a következő 15 km-t túratempóban teljesítette a főmezőny is, úgy tűnt, mindenki a véghajrára spekulál. A cél előtt 5 km-rel, Nagy újra látótávolságon belül került a mezőnyhöz, de előnyéből a célban 8 másodpercet megőrizve, igazán megérdemelten nyerte a maraton egy hosszú és fáradtságos szökés után.  A mezőnyhajrában a nyíregyházi Vinnai Zsolt bizonyult a leggyorsabbnak, megszerezve ezzel a második helyet. A hölgyek között Gyurján Adrienné lett az elsőség.

KÉPEK

A PORT.hu Tisza-tó Kör is sok érdeklődőt vonzott, számukra egy kör, azaz 65 km volt a táv a tó körüli "kerékpársztrádán". Náluk már jóval inkább a túrázásról szólt a nap, a táv során két frissítő állomáson is feltölthették magukat. A rövidebb távot kedvelőket a CAPRIOLO Tisza-tó Túra várta a maga 30 km-es távjával, itt a teljesítés és a tájban való gyönyörködés volt a legfontosabb, ennek megfelelően sem győztes, sem időmérés nem volt.

A célba érkezés után a résztvevőket gyulyásleves várta ebédre, az eredményhirdetés után pedig összesen félmillió forint értékben sorsoltak a tombolán a szervezők. A fődíjat, a 270.000 Ft értékű CUBE Peloton kerékpár, a Tour de Velencéhez hasonlóan ismét egy úr vihette haza.A résztvevők a nevezési díjban foglalva, 3.000 FT értékű, a Robin Kalandszigetre szóló jegyet is kaptak, melyet a legtöbben nagy elégedettséggel használtak fel hazánk egyik legnagyobb kalandparkjában.

Az I. Tisza-tó Maraton a szervezők közlés szerint a várakozásoknak megfelelően sikerült, jövőre ismét megrendezik az eseményt, a hosszú távosoknak elképzelhető, hogy még változatosabb útvonallal.

Forrás: velo.hu